Graviola - biljka koja pobjeđuje rak: Graviola - tradicionalni lijek mnogih naroda

Graviola - tradicionalni lijek mnogih naroda

graviola i indijanci
Južnoamerički Indijanci su poznavali svojstva graviole 

GRAVIOLA - BILJKA KOJU SU POZNAVALI STARI NARODI

Znanstveno (botaničko) ime Graviole je - Annona muricata. Ona je voće koje obično raste u kišnim šumama Južne Amerike, Afrike i jugoistočne Azije. Ima i druge nazive kao što su primjerice: trnovita jabuka, tropska jabuka i brazilski paw-paw. U različitim jezicima, ovo voće se može naći pod raznim imenima: guanabana (španjolski), corossol (francuski), sorsaka, adunu, guyabano, aluguntugui, guanavana, sirsak, zuurzak itd. Sam naziv Graviola inače dolazi iz Portugala. 
Kora, lišće, korijen i plodovi ovog čudesnog drveta se već stotinama godina koriste za tradicionalne lijekove u mnogim zemljama: za liječenje infekcija virusima ili parazitima, reumatizam, artritis, protiv bolesti jetre, protiv depresije, kod dizenterije, za bolji san i ugodniji odmor, protiv bolesti žuči, kod proljeva, za liječenje astme, za liječenje dijabetesa, za otrežnjenje, za liječenje dječje groznice, protiv prehlade, za snižavanje visokog krvnog tlaka i razne druge bolesti...

U današnje vrijeme, list i stabljike, a posebice list Graviole se koristi za podizanje imunološkog sustava. Od 1976. godine kada je Nacionalni centar za istraživanje raka u SAD-u provodio prva znanstvena istraživanja preporuča se za prevenciju i pomoć pri liječenju malignih bolesti. Naime, rezultati tih istraživanja su pokazali da su lišće i stabljike Graviole učinkoviti u napadu i uništavanju malignih stanica. Velike farmaceutske korporacije su ovo otkriće držale podalje od javnosti jer, po federalnom zakonu koji govori da se prirodni sastojak ili biljka ne može patentirati, nisu imali mogućnost izvući ozbiljan profit iz komercijalizacije ovog prirodnog lijeka. Tako su pokušali sintetizirati najmoćniji sastojak Graviole koji ubija stanice raka. Nakon sedam godina neuspjelog testiranja, zatvorili su projekt s velikim gubitcima i odlučili ne podijeliti svoja istraživanja s javnošću. Na sreću, jedan od znanstvenika je javno progovorio o dobrobitima ove biljke čije su blagodati u zadnjem desetljeću postale dostupne cijelom svijetu. Cijeli niz kasnije provedenih istraživanja potvrdio je učinkovitost Graviole, ali su rezultati često ostajali daleko od očiju javnosti.

Danas, zbog tehnološkog napretka, a prije svega Interneta, svjedoci smo porasta informacija o mnogim ljekovitim biljkama, a tako i o ovoj. Svjedoci smo također njenim pozitivnim učincima na zdravlje ljudi koji sami iznose svoja iskustva na raznim Internetskim mjestima, poput društvenih mreža (Facebook), foruma, grupa za diskusije itd.

Nema komentara:

Objavi komentar