Victoria Boutenko: Zeleno za zdravlje |
Rak i kiselost organizma
U ovom postu skrećemo pozornost na studije Nobelovca dr. Warburga o uzroku nastanka raka, opisane u knjizi ZELENO ZA ZDRAVLJE, autorice Victorie Boutenko. Ona u svojoj knjizi piše:
Dr. Warburg je u svojoj studiji za koju mu je
dodijeljena Nobelova nagrada ilustrirao okolinu kancerozne stanice. Normalna
zdrava stanica prolazi kroz negativne promjene kada više ne može primati kisik kako
bi pretvarala glukozu u energiju. U nedostatku kisika, stanica pribjegava
prvobitnom programu prehrane pretvorbom glukoze kroz proces fermentacije. Mliječna
kiselina koju stvara fermentacija snižava stanični pH (acidobazičnu ravnotežu)
i razara sposobnost DNK i RNK da kontroliraju dijeljenje stanice. Nakon toga
stanice se počinju množiti. Mliječna kiselina istovremeno izaziva jake lokalne
bolove jer uništava stanične enzime. Rak se javlja kao brzorastući vanjski stanični
pokrov s jezgrom od mrtvih stanica.
Dr. Otto Warburg završio je jedan od svojih najslavnijih
govora sljedećom tvrdnjom: «...danas nitko ne može reći da se ne
zna što je rak i što je njegov glavni uzrok. Naprotiv, nema bolesti
čiji bi glavni uzrok bio bolje poznat, i zato neznanje danas nije izgovor da se
ne može poduzeti više u pogledu prevencije.»
Otto Warburg dobio je Nobelovu nagradu za to što je
pokazao da rak buja LI anaerobnim (bez kisika) ili kiselim uvjetima. Drugim
riječima, glavni uzrok raka je kiselost ljudskog tijela. U vrijeme kad sam pročitala
njegov genijalni govor on je već odavna bio mrtav. Pitam se, ako je to otkriće
bilo tako važno da je za njega dobio Nobelovu nagradu, zašto svi nisu upoznati
s tim što je pH?
Čim su znanstvenici otkrili kakvi bi trebali biti zdrav
ljudski krvni tlak i temperatura, izumljeni su uređaji za njihovo mjerenje.
Svaki puta kad bih otišla k liječniku izmjerili bi mi krvni tlak i temperaturu,
ali ne sjećam se da mi je liječnik ikada izmjerio pH. Visok krvni tlak i
vrućica, iako nisu ugodni, ne izazivaju rak. Kiselo stanje krvi ga izaziva. To
je dokazao dr. Warburg, znanstvenik međunarodnog ugleda. Zato mi se čini da je
od presudne važnosti informacije o pH odmah učiniti svima dostupnima.
Osobno smatram vrlo opravdanim da djeca uče pH indeks
svih namirnica u školi i da bi sve namirnice koje se prodaju javnosti trebale
imati pH indeks ispisan na etiketi sa sadržajem, zajedno s kalorijama i hranjivim
tvarima. Na primjer, sir parmezan trebao bi imati crvenu upozoravajuću etiketu
s pH znakom koji kaže da stvara ekstremnu kiselost -34! S druge strane, špinat
bi mogao imati znak zlatne medalje s indeksom pH +14, kao izvrsna, alkalizirajuća
hrana. Indeksi pH izmjereni su u biokemijskim laboratorijima i nije ih moguće
pogoditi samo po izgledu hrane. Neke namirnice iznenađujuće su alkalne ili
kisele; na primjer, većina ljudi začudi se kada sazna da je limun jedno od najjače
alkalizirajućeg voća, dok orasi blago zakiseljuju tijelo. Smatram da je važno
da piramida namirnica američkog Ministarstva poljoprivrede počne iskazivati pH
različitih namirnica što je prije moguće. Vjerujem da bi se zdravlje mnogih
ljudi moglo odmah popraviti kad bi znali birati alkalizirajuću hranu koja ima
bolji učinak na ljudsko zdravlje. Potpun popis pH vrijednosti različitih namirnica
možete pronaći u knjizi The pH Miracle (pH čudo) Roberta Younga.
Nema komentara:
Objavi komentar